Ο Πυροσβεστικός Σταθμός βρίσκεται δυτικά του χωριού Ευρύχου παρά τον κύριο δρόμο Λευκωσίας – Τροόδους. Ο Σταθμός λειτούργησε μετά το 1974, αρχικά σε πρόχειρες εγκαταστάσεις δίπλα από την Αστυνομική Διεύθυνση Μόρφου στην Ευρύχου. Σήμερα στεγάζεται σε κτίριο το οποίο ανεγέρθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου. Επανδρώνεται με ένα (1) μόνιμο Πυροσβέστη και οκτώ (8) έκτακτους πυροσβέστες, οι οποίοι κατοικούν και εργάζονται στην κοινότητα. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ειδοποιούνται άμεσα από τον υπεύθυνο του Σταθμού ή την Αστυνομία, για αντιμετώπιση οικιακών, δασικών και αγροτικών πυρκαγιών, απεγκλωβισμό σε τροχαία δυστυχήματα, άντληση όμβριων υδάτων από πλημμύρες και άλλες ειδικές υπηρεσίες.

Καλύπτει τις περιοχές Σολιάς, Μαραθάσας και μερικά από τα χωριά της Πιτσιλιάς. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως μεγάλες σε έκταση δασικές πυρκαγιές, βοηθά την Επαρχία Λεμεσού (δασική περιοχή Τροόδους) και τον Αγροτικό Πυροσβεστικό Σταθμό Περιστερώνας.

Ο Πυροσβεστικός Σταθμός διαθέτει τρία (3) οχήματα, ήτοι: ένα (1) βυτιοφόρο το οποίο επανδρώνεται με τρία (3) άτομα, ένα (1) ταχείας επέμβασης με δύο (2) άτομα και ένα (1) αντλιοφόρο με τέσσερα (4) ή πέντε (5) άτομα.

Μια τέτοια υπηρεσία που αποτελεί το θεματοφύλακα των οικολογικών πνευμόνων και που εδρεύει στην Κοιλάδα της Σολέας, δημιουργεί την αίσθηση της ασφάλειας. Με τον αγώνα τους να κρατήσουν στη ζωή τα δενδρόφυτα μέρη και του γεγονότος ότι υπερασπίζονται το περιβάλλον και την περιουσία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής με τον άψογο συντονισμό τους, δημιουργεί την εκτίμηση και το θαυμασμό προς το πρόσωπό τους.

Μελέτη: Μηνάς Νικολάου
Πηγές: ”Ευρύχου, Ιστορία & Παράδοση”, Θεοχάρη Κινάνη
“Η ΕΥΡΥΧΟΥ”, Δημοτικό Σχολείο Ευρύχου (1992)