Άγιος Νεκτάριος

Είναι το εξωκλήσι που κτίστηκε το 1985 παρά το Επισκοπείο και το πολυδύναμο κέντρο τρίτης ηλικίας «Η Σολέα»

Προφήτης Ηλίας

Το εκκλησάκι κτισμένο στο ομώνυμο ύψωμα. Κτίστηκε το 1984 με πρωτοβουλία του Πανιερώτατου Μητροπολίτου Μόρφου κ.κ Χρύσανθου ο οποίος κατάθεσε και το θεμέλιο λίθο. Εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2003 από τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο.

Αγία Κάρα

Η παράδοση αναφέρεται σε εκκλησία της Αγίας Κάρας στην τοποθεσία κάρες στα νοτιοδυτικά του χωριού. Αναφέρεται επίσης ότι ανεβρέθηκαν αρκετά ευρήματα μεταξύ των οποίων και χρυσά αντικείμενα όπως και εικόνα της αγίας Κάρας. Σήμερα δεν υπάρχουν ούτε και ίχνη για να εντοπιστούν τα θεμέλια αυτής της εκκλησίας.

Άγιος Ανδρόνικος

Δεν αναφέρεται πουθενά ύπαρξη τέτοιας εκκλησίας. Κάπου εκεί στην τοποθεσία Άγιος Ανδρόνικος ανοίχθηκαν κάποτε αρκετά σπήλαια και πάρα το στρίψιμο του δρόμου υπήρχε ένα μικρό υδραγωγείο πετρόκτιστο και μια σωλήνα που έφερνε νερό. Αυτό το υδραγωγείο με το νερό το θυμούνται πολλοί για εκκλησία όμως δεν μίλησε κανένας.

Άγιος Νικόλαος

Είναι σίγουρο ότι δεν υπήρχε εκκλησία του Αγίου Νικολάου, όμως πριν από 15 περίπου χρόνια ανευρέθη ανάμεσα σε πέτρες στην τοποθεσία Λούκκοι μια μικρή εικόνα του Αγίου. Σ’ αυτό το μέρος δεν υπάρχουν πουθενά παρόμοιες πέτρες. Η εικόνα αυτή μετεφέρθη από τον Θεόκλητο Ευσταθιάδη και φυλάσσεται σε μια μικρή κτιστή κρυπτή λίγο πάνω από το μέρος που ανευρέθη παρά τον αγροτικό δρόμο. Το σημείο του σταυρού και η επιγραφή Άγιος Νικόλαος μαρτυρούν την ύπαρξη της εικόνας που προφυλάσσεται με μια σιδερένια θυρίδα. Το καντήλι του Αγίου είναι πάντα αναμμένο χάρις στις προσπάθειες κάποιου ο οποίος για δεκατρία χρόνια το φροντίζει.

Εκκλησάκι Αγίου Ανδρονίκου και Αγίας Αθανασίας

Το γραφικό εκκλησάκι των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας, οφείλει την ύπαρξή του στην πρωτοβουλία των καθηγητών, του προσωπικού του Γυμνασίου και Λυκείου Σολέας, της Εφορείας και του Συνδέσμου Γονέων. Κατόπιν διαβημάτων προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, παραχωρήθηκε μέρος εντός του περιφραγμένου χώρου του δάσους και κατέστη δυνατή η ανέγερση της ομώνυμης μικρής εκκλησίας. Σκοπός της ανέγερσης της εν λόγω εκκλησίας είναι ο εκκλησιασμός των μαθητών του και η ανάδειξη των Αγίων ως προστάτες του σχολείου.

Στις 30 Ιανουαρίου 2001, ημέρα που τα σχολεία και η εκκλησία τιμούν την μνήμη των Τριών Ιεραρχών, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, κατέθεσε το θεμέλιο λίθο για την ανέγερση της εκκλησίας.

Μελέτη: Μηνάς Νικολάου
Πηγές: ”Ευρύχου, Ιστορία & Παράδοση”, Θεοχάρη Κινάνη