Τα δεινά του τραγικού καλοκαιριού του ’74 οδήγησαν στην προσφυγιά και τις έδρες των μητροπολιτικών περιφερειών. Έτσι , μετά την τούρκικη εισβολή, οι έδρες των κατεχόμενων μητροπόλεων μεταφέρθηκαν προσωρινά στο ελεύθερο τμήμα του νησιού. Η Μητρόπολη Μόρφου σήμερα εδρεύει στην Ευρύχου, συνεχίζοντας το σημαντικό έργο και την αξιόλογη προσφορά της.

Το πλήγμα που δέχτηκε η Μητρόπολη Μόρφου από την τουρκική εισβολή, όπως διασώζει ο Κινάνης, αποτυπώνεται στους στίχους «Είχε σαν είχαν ούλλοι τους τζιη Μητρόπολή Μόρφου τα κακά της».

Μετά τα θλιβερά γεγονότα του ιδίου έτους, ο Μητροπολίτης Χρύσανθος και η συνοδεία του,  αναζήτησαν καταφύγιο στη Μονή του Κύκκου, όπου και διέμειναν για τρεις μήνες.

Στις αρχές Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, ο Μητροπολίτης και οι ακόλουθοι του μεταφέρθηκαν στο χωριό. Οι χωριανοί δέχτηκαν απλόχερα και ομόθυμα την εγκατάσταση τους στο χωριό. Η Ευρύχου, αρχικά, στέγασε την έδρα της κατεχόμενης Μητρόπολης στο μικρό οίκημα του Δημοτικού Σχολείου.

Στη συνέχεια, χάρη στην οικονομική συμβολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, βελτιώθηκε αρκετά και έκτοτε είναι γνωστό ως το «Επισκοποιείο της Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου». Η σωζόμενη εκκλησία από τα τέλη του ’74 αποτελεί το μητροπολιτικό ναό. Ενδιαφέρον προκαλεί η αναφορά του Κινάνη πως στο σημείο που οικοδομήθηκε το Επισκοπείο της Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου υπήρχε ένα παλαιότερο εκκλησάκι αφιερωμένο και αυτό στον Άγιο Γεώργιο.

Η Μητρόπολη Μόρφου από την προσφυγική της έδρα συνέχισε να διαδραματίζει  σημαντικό ρόλο στην πνευματική ζωή του τόπου, νουθετώντας το λαό και  Αξιοσημείωτη είναι η προσφορά της τόσο στο χωριό όσο και στην περιφέρεια. Αυτό άλλωστε διαφαίνεται μέσα από την ίδρυση φιλανθρωπικών κέντρων καθώς και από την οργάνωση θρησκευτικών και πολιτιστικών οργανώσεων.

Η αγάπη και η μέριμνα της Μητροπόλεως επιβεβαιώνεται και μέσα από την παρουσία της αφενός στα εγκαίνια και αφετέρου στην κατάθεση θεμελίων λίθων για την ανέγερση των εκκλησιών του χωριού.
Συγκεκριμένα, στις 19 Ιουλίου του 1984 κατετέθη ο θεμέλιος λίθος  από τον Μητροπολίτη Μόρφου, Χρύσανθο, η εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Τα εγκαίνια της εκκλησίας έγιναν από τον Μητροπολίτη κ. Νεόφυτο τον Ιούλιο 2003. Το 1985, επί Μητροπολίτη Μόρφου, Χρύσανθου οικοδομήθηκε η εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου πλησίον του οποίου στεγάζεται και το Πολυδύναμο Κέντρο της Σολέας.

Επίσης, στις 30 Ιανουαρίου του 2001, κατετέθη από το Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση ναού αφιερωμένου στην Αγία Αθανασία και στον Άγιο Ανδρόνικο, στο χώρο Γυμνασίου – Λυκείου. Η εκκλησία πρωτολειτούργησε στις 9 Οκτωβρίου 2002.

Ιδιαίτερα αξιόλογο έργο της Μητρόπολης Μόρφου θεωρείται η ίδρυση του Πολυδύναμου Κέντρου Σολέα. Η ανέγερση του άρχισε επί Μητροπολίτου Χρύσανθου και ολοκληρώθηκε επί Μητροπολίτου κ. Νεόφυτου. Η λειτουργία του έργου άρχισε την 1η Μαΐου 2001 με σκοπό την παροχή στέγης και φροντίδας στους ηλικιωμένους του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής της μητροπολιτικής περιφέρειας. Επιπρόσθετα, το Κέντρο αναλαμβάνει την κατ’ οίκον φροντίδα και τροφή ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

Αναμφίβολα, η Μητρόπολη Μόρφου τόνωσε και αναβάθμισε την πνευματική ζωή όχι μόνο της Ευρύχου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Η προσφορά και το έργο της είναι αδιαμφισβήτητα. Παρόλα αυτά ευχή όλων των χωριανών αποτελεί η επιστροφή της Μητρόπολης στη βάση της.

Πηγές:
Κινάνη Θεοχάρη, Ευρύχου, Λευκωσία 2005
«Εκκλησία» απόεγκυκλοπαίδεια «Δεν ξεχνώ» τ. 3