Η «Ένωση Νέων» και η δημιουργία γηπέδου:

Το πρώτο σωματείο στην Κοινότητα Ευρύχου ιδρύθηκε περί το τέλος του 1952 με πρωτοβουλία των δασκάλων της Ελληνικής Σχολής, Σωκράτη Γεωργιάδη και Ξενοφώντος Κουμπαρίδη. Το σωματείο που ονομάζετο «Ένωση Νέων» αγκάλιασε όλους τους νέους του χωριού. Οι συνθήκες τότε ήταν πολύ δύσκολες και πρωτόγονες, χωρίς γήπεδο, χωρίς καμιά υποδομή και χωρίς αθλητικό εξοπλισμό. Τα αλώνια ήταν οι μόνοι χώροι άθλησης που μπορούσαν οι αθλητές να γυμναστούν. Η εξεύρεση χώρου άσκησης της νεολαίας αλλά και των μαθητών της Σχολής, ήταν επιτακτική ανάγκη. Έτσι αποφασίζεται να κατασκευαστεί γήπεδο και σαν χώρος επιλέγεται μια περιοχή αποτελούμενη από βουνοπλαγιές, έξω από το χωριό, εκεί που τώρα υφίσταται το Γυμνάσιο και Λύκειο Σολέας. Οι εργασίες αυτού του παράτολμου, για εκείνα τα χρόνια δεδομένα, έργου, άρχισαν τον Οκτώβριο του 1930. Εθελοντές, μικροί και μεγάλοι, με τον κούσπο και φτυάρι, θα ισοπεδώσουν τις βουνοπλαγιές και θα κάμουν το γήπεδο. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια στάθηκε η εταιρεία του μεταλλείου Σκουριώτισσας, Κ.Μ.Ε., που διέθεσε τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό. Ενώ το έργο για τη δημιουργία του σταδίου συνεχιζόταν, άρχισαν τα γνωστά σε όλους μας «Οκτωβριανά», ένα ξέσπασμα των Κυπρίων κατά της Αγγλικής κατοχής. Έτσι, το Σωματείο «Ένωση Νέων», διαλύεται.

Αθλητικό Σωματείο «Κινύρας»:

Το 1932, τα ίδια πρόσωπα, οι ίδιοι παράγοντες, δάσκαλοι, εφορεία και οι νέοι του χωριού, ιδρύουν νέο αθλητικό σωματείο με την επωνυμία «Κινύρας», κατά κάποιους προς τιμή του εκ Τεμβριάς Ιατρού Μιχάλη Κινύρα, ο οποίος εισέφερε σε έρανο για τη δημιουργία του γηπέδου το σεβαστό για εκείνη την εποχή ποσό των £25 και κατά άλλους προς τιμή του πρώτου βασιλιά της Κύπρου, Κινύρα. Οι εργασίες για το γήπεδο συνεχίστηκαν με τον ίδιο ζήλο και εν τέλει το 1934, διεξήχθησαν σ’ αυτό οι πρώτοι ποδοσφαιρικοί αγώνες με ομάδες της περιοχής. Σταδιακά το χωριό άρχισε να αναπτύσσεται απ’ όλες τις απόψεις, πλευρές και τομείς. Η Ελληνική Σχολή και το γήπεδο «κρατούσαν» τη Νεολαία και η εταιρεία Σκουριωτίσσης «προσφέρει» εργασία στους μεγαλύτερους.

«Γεωργικό – Αθλητικό» Σωματείο «Τριπτόλεμος»:

Τον Ιούλιο του 1937, αποφασίζεται να ιδρυθεί το «Γεωργικό – Αθλητικό» σωματείο «Τριπτόλεμος», ένεκα της σχέσης της περιοχής και των ανθρώπων με την αναπτυσσόμενη, τότε, γεωργία. Όπως ήταν φυσικό, άρχισαν να ενδιαφέρονται για το σωματείο άνθρωποι που ασχολούνται με αυτή. Κατά τη μυθολογία, ο Τριπτόλεμος ήταν ηγεμόνας της Ελευσίνας, θεός του βασιλιά Κελέου και της Μετάνειρας. Κάποτε η θεά Δήμητρα, θεά της γεωργίας, φιλοξενήθηκε στο παλάτι του βασιλιά και σε ανταπόδοση της φιλοξενίας αυτής, η θεά δίδαξε το γιο του βασιλιά, τον Τριπτόλεμο, πώς να καλλιεργεί τη γη. Του χάρισε ένα άρμα, που το έσερναν δράκοντες, όπως και ένα σκήπτρο και στάχια σιτάρι, για να περιέρχεται την περιοχή και να διδάσκει τους ανθρώπους να καλλιεργούν τη γη. Μια άλλη εκδοχή ισχυρίζεται πως ο Τριπτόλεμος ήταν θετός γιος της θεάς Δήμητρας και ήταν ο πρώτος που έσπειρε σιτάρι. Το έμβλημα του είναι μια άμαξα συρόμενη από δυο φίδια.

Έτσι ο Κινύρας και ο Τριπτόλεμος συνυπάρχουν και γίνονται φυτώριο ταλέντων. Οι Λυκούργος Αρχοντίδης, Τάκης Λυμπουρής, Λουκής Πετρίδης, Ανδρέας Ριρής, Λέανδρος Ροδίκης, Νίκος Ανδρονίκου, είχαν περάσει από τα δυο αυτά σωματεία, μαθήτευσαν αλλά και αγωνίστηκαν, δίνοντας μια ξεχωριστή νότα. Οι εργασίες του γηπέδου ολοκληρώθηκαν περί το 1938 – 39.

Το 1964 κατασκευάστηκε μέρος των κερκίδων και η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1978. Η περίφραξη έγινε το 1986 και με αυτό τον τρόπο διευκολύνθηκε η ένταξη του σωματείου σε μεγαλύτερες ομοσπονδίες, όπως η Σ.Τ.Ο.Κ. – Κ.Ο.Π. Ο φωτισμός έγινε με δαπάνες του Κ.Ο.Α. το 1999.

Σωματείο «Αναγέννηση» – Οι «αποσπασμένοι»:

Τον Οκτώβριο του 1945, ιδρύθηκε το σωματείο «Αναγέννηση» από μια μερίδα φιλάθλων της αριστεράς, η οποία αποσπάστηκε από τον Τριπτόλεμο. Το σωματείο αυτό είχε αναπτύξει πλούσια πολιτιστική δράση. Μετά όμως από έξι (6) χρόνια, λόγω απομόνωσης, διαλύθηκε.

Ο «Τριπτόλεμος» σήμερα:
Το οίκημα όπου στεγάζεται σήμερα το σωματείο είναι ιδιόκτητο και αποτελεί κέντρο συνάντησης όλων των χωριανών. Το 1996 – 99 έγινε επέκταση του οικήματος, κάτι που συνέβαλε στην προβολή, στη λειτουργία αλλά και στην οργάνωση συγκεντρώσεων και συνελεύσεων. Επίσης η δράση και η συμβολή του Τριπτόλεμου στην ανάπτυξη και καλυτεύρεση της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της Κοινότητας είναι μεγάλη. Είναι γνωστό, πως το σωματείο διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στην ίδρυση του πνευματικού «πνεύμονα» της Σολιάς, του Γυμνασίου Σολέας.

Αποτελείται από ογδόντα (80) περίπου6 μέλη και διοικείται από εντακαμελές (11) συμβούλιο που εκλέγεται κάθε χρόνο. Εκπροσωπεί επάξια την Ευρύχου και ολόκληρη την περιοχή Σολέας στο πρωτάθλημα της Δ΄ Κατηγορίας της Κ.Ο.Π.

Η προσφορά και η συμβολή του σωματείου δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας για την αναγκαιότητα της ύπαρξης και λειτουργίας του. Παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κατά καιρούς, οι κάτοικοι της Ευρύχου το αιμοδοτούν, πάντα για το καλό και τη διατήρηση του ιστορικού αυτού του σωματείου.

Μερικές από τις επιτυχίες του σωματείου είναι:

  • 1981 – 82: ανακηρύσσεται Πρωταθλήτρια
  • 1984:          ανακηρύσσεται Κυπελλούχος
  • 1986:          ανακηρύσσεται Πρωταθλήτρια
  • 1994:          ανακηρύσσεται Κυπελλούχος
  • 1996 – 97: ανακηρύσσεται Πρωταθλήτρια
  • 1997 – 98: ανακηρύσσεται Πρωταθλήτρια
  • 1999 – 00: κερδίζει την ασπίδα Πρωταθλητριών

«Πανσόλειος Αθλητική Ακαδημία»:

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2003, το σωματείο «Τριπτόλεμος» Ευρύχου είχε θέσει ως στόχο του την οργάνωση και λειτουργία ακαδημίας ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας έξι (6) έως δεκαπέντε (15) ετών σε Περιφερειακή βάση.

Με βασικότερους στόχους την υγιή απασχόληση των παιδιών, την άθλησή τους, την εκμάθηση ποδοσφαίρου, βελτίωση των παιδιών στην συμπεριφορά τους, στην ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και συνεργασίας και τέλος την επιλογή και αξιοποίηση των παιδιών με ταλέντο, η Ακαδημία λειτούργησε τον Οκτώβριο του 2003 με τριάντα πέντε (35) παιδιά. Σύντομα αγκαλιάστηκε από όλα τα σωματεία και τις κοινότητες της περιοχής με αποτέλεσμα να «υποχρεώσει» την Πανσόλειο Αθλητική Ομοσπονδία να την εντάξει κάτω από την αιγίδα της. Ως εκ τούτου, ονομάστηκε «Πανσόλειος» Ακαδημία με έμβλημα και χρώματα αυτά της Πανσολείου Αθλητικής Ομοσπονδίας. Η ίδρυση του σωματείου πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2005 και αμέσως έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για έγκριση του καταστατικού και εγγραφή του σωματείου με την ονομασία «Πανσόλειος Αθλητική Ακαδημία».

Τα παιδιά διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις, ήτοι Χριστουγεννιάτικη γιορτή, αποκριάτικη γιορτή, αφενός μεν για την οικονομική ενίσχυση του σωματείου και αφετέρου στις εκδηλώσεις αυτές τιμώνται άνθρωποι οι οποίοι υποστηρίζουν και βοηθούν την προσπάθειά τους και αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση. Αποκορύφωμα των δραστηριοτήτων αυτών είναι η λειτουργία καλοκαιρινού σχολείου ποδοσφαίρου με την Celtic Σκωτίας στην Κακοπετριά. Η διοργάνωση αυτή, για πρώτη φορά στην περιοχή μας, έδωσε την ευκαιρία σε νεαρά ταλέντα από όλη την Κύπρο, να δοκιμαστούν και να προπονηθούν από επαγγελματίες, στα πρότυπα του μεγάλου αυτού συλλόγου. Η διοργάνωση αυτή βοήθησε στην προβολή της περιοχής μας, την απόκτηση εμπειριών και την ανάπτυξη των σχέσεων της Ακαδημίας με τον παραπάνω σύλλογο. Ήδη η Ακαδημία και οι προπονητές της εργάζονται για διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων στην περιοχή μας κατά τις καλοκαιρινές περιόδους.

Η παρουσία της Ακαδημίας στο πρωτάθλημα αλλά και η συμμετοχή παιδιών της στην στελέχωση των ομάδων άλλων σωματείων, σύντομα θα αναγεννήσουν το ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο στην περιοχή μας και κατά συνέπεια θα έχουμε ένα πολύ καλύτερο πρωτάθλημα απ’ όλες τις απόψεις.

Μελέτη: Μηνάς Νικολάου
Πηγές: ”Ευρύχου, Ιστορία & Παράδοση”, Θεοχάρη Κινάνη
“Η ΕΥΡΥΧΟΥ”, Δημοτικό Σχολείο Ευρύχου (1992)